Na onderzoek van het door België, met steun van Frankrijk, ingediende dossier, de 45e uitgebreide zitting van het Werelderfgoedcomité besloot 139 Franse, Duitse, Belgische, Amerikaanse en Gemenebest-graf- en herdenkingsplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, verspreid over Frankrijk, in te schrijven (96 locaties in Hauts-de-France, Île-de-France en Grand-Est) en in België (43 sites in Vlaanderen en Wallonië) op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

4 Ardennen-sites

Geïnitieerd door Frankrijk en België begin 2010 tijdens de uitvoering van de herdenkingen van de honderdste verjaardag van de Grote Oorlog, deze inscriptie zet het werk van het overbrengen van de herinnering en de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog voort, gedeeld door veel landen over de hele wereld. Le Ardennen County Council is sinds het begin van de zaak bij dit proces betrokken geweest.

Onder de geselecteerde sites 4 komen uit de Ardennen :

Naar mondiale erkenning van de tragedie van de Eerste Wereldoorlog

De begrafenisplaatsen, verspreid over Vlaanderen, Wallonië, Noord- en Noordoost-Frankrijk, belichamen de gruwel van het eerste wereldconflict, waarbij 10 miljoen doden uit 130 landen en 20 miljoen geamputeerden vielen. De lijst wordt inderdaad bewaard door UNESCO getuigt van het mondiale karakter ervan: een Portugese begraafplaats, een Indiaas gedenkteken of zelfs de grootste Chinese begraafplaats van Frankrijk, in Noyelles-sur-Mer (noorden), waar 842 Chinezen die achterin voor het Britse leger werkten vanaf het voorhoofd begraven liggen .

De opname van deze graf- en herdenkingsplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog op de UNESCO Werelderfgoedlijst vormt daarmee een unieke kans voor de overdracht van zowel de nationale herinnering als de mondiale herinnering. Het vertegenwoordigt een stap in de richting van mondiale erkenning van de mondiale tragedie die de Eerste Wereldoorlog was.

Om verder te gaan

Jij kan :

Was deze inhoud nuttig voor u?