Herinnering is belangrijk in de Ardennen. Talrijke veldslagen hebben zijn territorium voor altijd gemarkeerd. Herdenkingstoerisme heeft daar dan ook een grote plaats. Als onderdeel van deze educatieve aanpak is er zojuist een nieuwe site geopend in Stonne om zoveel mogelijk mensen te informeren over de strijd die op deze plaatsen plaatsvond.

Het “Verdun van 1940”

Geplant op een hoogte van 335 meter, verbijsterd, een Ardens dorp ten zuiden van Sedan en ten zuidoosten van de gemeente Portes du Luxembourg, was het toneel, van 15 mei 1940 tot 27 mei 1940, een van de belangrijkste veldslagen van de Franse campagne tegen het Franse leger tegen de Duitse strijdkrachten en die na de oorlog herinnerd zal worden als het “Verdun van 1940”.

Dagenlang botsten de infanterie en de bepantsering van de twee kampen, met zware verliezen, om de controle over het dorp verbijsterd en de noklijn waarop deze zich bevindt. De Franse aanvallen op Stonne werden beschouwd als de gevaarlijkste van de westerse campagne. het dorp zelf zal in slechts drie dagen zeventien keer van kant wisselen. Het zal uiteindelijk een operationele overwinning voor de Duitsers zijn, ondanks aanzienlijke verliezen voor hun troepen. En Stonne, dit dorp, het toneel van zulke hevige gevechten, werd volledig verwoest.

Een interpretatiecentrum

Het is in deze historische context dat in 2019 op voorstel van de plaatselijke vereniging “Ardennen 40, voor degenen die zich verzetten” en het stadhuis van Stonne, de gemeenschap van gemeenten van Portes du Luxembourg besloten een gebouw te bouwen dat de bedoeld om het grote publiek te informeren over de gebeurtenissen in Stonne tijdens de Franse campagne van mei-juni 40.

Dit interpretatiecentrum heette het Maison de la Bataille de Stonne werd op 15 september ingehuldigd. Het heeft een scenografische ruimte, ontworpen en gemaakt voor dompel bezoekers onder in het hart van de Franse campagne van 1940 en de Slag bij Stonne naast de strijders. Tijdens de interpretatietour van de tankslag worden alle zintuigen gewekt: audiovisueel, geluid en tactiel. Bovendien verrijkt deze nieuwe toeristische voorziening het herdenkingsaanbod van het grondgebied van de Portes du Luxembourg eert de offers die zijn gebracht door degenen die voor onze vrijheid hebben gevochten.

Gratis toegang tot 5 november 2023

Stonene slaghuis is geopend tot 5 november 2023 (einde van de Allerheiligenvakantie). De openingstijden zijn woensdag t/m zondag van 14 tot 18 uur. Maak van de gelegenheid gebruik om het te bezoeken. Inderdaad, uitzonderlijk is de toegang dit einde van het seizoen gratis.

Het Maison de la Bataille de Stonne biedt de mogelijkheid om schoolgroepen te verwelkomen om deze weinig bekende veldslag van de Franse Campagne van 1940, die plaatsvond op het grondgebied van de Ardennen, onder de aandacht te brengen en tegelijkertijd een historische, educatieve en leerzame dimensie te bieden om de lokale geschiedenis te behouden en door te geven aan toekomstige generaties. Deze schoolbezoeken zijn gratis, na reservatie op 07 50 75 39 76 of battlestonne@portesduluxembourg.fr

Praktische informatie

Interpretatiecentrum van de Slag bij Stonne – 15 rue du 15 mai 1940 – 08390 Stonne

Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur.

Gratis toegang tot 5 november 2023 (sluitingsdatum seizoen)

Téléphone: 07 50 75 39 76

E-mail: battlestonne@portesduluxembourg.fr

website: www.portesduluxembourg.fr

Was deze inhoud nuttig voor u?