In de Ardennen zijn er altijd nieuwe pareltjes te ontdekken. Dat is vandaag het geval met deze twee musea die een beetje van de geschiedenis en de identiteit van onze afdeling onthullen. Plaatsen om te bezoeken en waarom niet, bij regenachtig weer.

  • Het Ardense Paardenmuseum in Buzancy
  • Leisteenmuseum Michel Paradon in Fumay

Ardens Paardenmuseum

Ce Ardens Paardenmuseum, gedragen door liefhebbers, staat op een wonderlijke plek: de voormalige bijgebouwen van Château Augeard in Buzancy. Deze bouveries (ossenstallen) zijn ingericht hoefijzer… Perfecte locatie voor een museum over het Ardense paard, dit eeuwenoude en rustieke trekpaard. Dit zeer massieve paard staat bekend om zijn weerstand en zijn kracht, wat zou verklaren waarom onder het Napoleontische rijk deze Ardense paarden de enige waren die de Russische campagne zouden hebben overleefd.

Het Ardenner Horse Museum verwelkomt u elke woensdag in juli en augustus, van 14u tot 17u.

Goed plan

Maak van de gelegenheid gebruik om uzelf ook te trakteren op een beetje plezier in een taverne-sfeer in de speelkamer van weleer die op dezelfde tijden ook in de gemeenten is geïnstalleerd.

Fermé
Steegje van het kasteel
08240 BUZANCY
Bereken mijn route

Leisteen Museum Michel Paradon in Fumay

In de Ardennen is leisteen koning. Het grondgebied heeft deze rijkdom lang uitgebuit en de leisteen kleurt de Ardense daken met zijn blauwe en paarse tinten, zowel hier in Fumay als in Rimogne of zelfs in Charleville-Mézières en zijn beroemde Place Ducale.

De laatste fumacische leisteenputten zijn 50 jaar geleden gesloten. In 1971 opende een liefhebber, Michel Paradon, een klein museum in dit voormalig karmelietenklooster. Een nieuw museum waaraan we zijn naam hebben gegeven, werd gesloten in 2010 en zal in 2023 het levenslicht zien dankzij de wil van enthousiastelingen die hun adellijke brieven aan dit harde beroep van leisteen wilden herstellen. Dit museum biedt een ontroerende onderdompeling in het dagelijks leven van deze mannen met afdaling in de lift die naar de galerijen leidt, reconstructie van scènes: een keukeninterieur, achtergrondwerk, oppervlaktewerk (snijden) en de koffie die de dag afsluit...

Om uw bezoek compleet te maken, is er een QR-code van leisteen en erfgoed verspreid over de stad: ontdekking van typische straten, verdeaux, het fresco van Georges Armand Favaudon Les Escailleux en het borstbeeld van de vakbondsman die het mijnstatuut heeft gecreëerd.

Fresco "The Scailleteux" van Georges Armand Favaudon

Het museum is tot eind september 7 dagen per week geopend van 7 tot 13 uur.

Vanaf 1 oktober: zaterdag en zondag van 14u tot 17u

Gratis toegang.

Een land van leisteen

Complementair aan Leisteen huis van Rimogne, de leisteen museum ligt dicht bij de Groene Weg in Fumay.

De Ardennen, een land van leisteen.

Was deze inhoud nuttig voor u?