Geboren in Charleville in 1854 en begraven in 1891 op een steenworp afstand van Place Ducale op het kerkhof van Avenue Boutet, Arthur Rimbaud, dichter met de zolen van de wind, woont nog steeds in de Ardennen die hem in verschillende vormen eer bewijzen. Sinds enkele jaren kunnen we het verschrikkelijke kind van Charleville volgen dankzij een straatkunstparcours dat zijn belangrijkste gedichten illustreert.

Nieuw: Een gratis audiogids om de route te ontdekken!

O-D Gids, de nieuwe gratis audiogids om het straatkunstparcours van Rimbaud in Charleville-Mézières te ontdekken.

Eenvoudig in gebruik en zonder een applicatie te installeren. Het enige wat u hoeft te doen is de QR-code met uw smartphone te scannen en u te laten begeleiden. Er verschijnt een kaart met verschillende punten die overeenkomen met de fresco's. Kies er één, er verschijnt een tekst om te lezen en/of te luisteren.

Goede ontdekking!

  • Ik heb de cursus Rimbaud voor je uitgeprobeerd
  • 3 vragen aan Antoine Maquet, de eerste kunstenaar die een fresco maakte

Ik heb de cursus van Rimbaud getest

Absoluut modern.

Het bevel van de dichter is gehoord. Meer dan een dozijn van zijn gedichten worden geïllustreerd op de muren van de stad in resoluut hedendaagse straatkunstwerken. Een boek en een openluchtmuseum.

Het leven van de dichter

Van fresco tot fresco, ontdek belangrijke plekken in het leven van de dichter: het Arthur Rimbaud-centrum (museum waar zijn gedichten en handtekeningentekeningen, Huis van Elders, Stoelen-gedichten), zijn geboorteplaats, zijn graf… Een reis van beeldende en historische kunst.

Te voet of met de fiets

Het merendeel van de werken bevindt zich in het centrum van Charleville. Sommige nodigen uit tot avontuur in de periferie. Met de fiets zijn ze gemakkelijker te bereiken via de fietspaden of de oevers van de Maas.

Cursus boekje

Het is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor van Charleville-Sedan en in het Musée de l'Ardenne, beide gelegen aan het Ducaleplein in Charleville-Mézières.

Om het te downloaden: ICI 

3 vragen aan Antoine Maquet, de eerste kunstenaar die een fresco maakte

Antoine Maquet, duizendpoot kunstenaar-illustrator, Carolomacerian

1- Je was de eerste kunstenaar die een fresco maakte?

Effectief. Met Mehdi Amghar die Ophélie regisseerde, hadden we de luxe om het gedicht en de muur te kiezen. Ik wilde dat het van ver zichtbaar zou zijn om mensen aan te moedigen om te komen lezen.

2- Kun je ons iets vertellen over je werk?

Ik mix graag abstract en realisme. Sleutels tot het gedicht zijn zichtbaar: de overjas, de gaatjes in de zakken, de laarzen van de wandelaar die Rimbaud was. Voor zijn gedachten ging ik naar abstract en graff ...

3- Waarom heb je voor mijn Bohème gekozen?

Zoals velen heb ik het op school geleerd, maar het sprak me echt aan. Het realiseren van dit fresco moedigde me aan om mezelf onder te dompelen in het werk van Rimbaud dat ik vandaag nog steeds graag herlees.

Artikel uit het tijdschrift van het Bureau voor Toeristische Ontwikkeling "Ardennes Inspirations" en opnieuw samengesteld voor het web.

Was deze inhoud nuttig voor u?