De Ardennen hebben een Keltische ziel. Jean-Luc Lemaire aarzelt niet om de gewoonte aan te nemen hem eraan te herinneren. Onderhoud.

Waarom een ​​druïde in de Ardennen?

De Ardennen ontlenen hun naam aan Arduinna, de Keltische godin die het bos beschermt. Veel toponiemen herinneren aan onze Keltische wortels. Tijdens vertelwandelingen trek ik regelmatig het druïdekostuum aan om Arduin' the Druid te belichamen en verhalen te vertellen of ceremonies na te spelen. Brogues (schoenen), linnen rijbroek, fibula, torque, gouden sikkel (eigenlijk messing)… Ik zorg voor de details maar het blijft allemaal leerzaam en leuk. Ik noemde mezelf geen druïde, het kwam van de mensen met wie ik wandel.

Bij welke gelegenheid kunnen we Arduin' ontmoeten?

Er zijn acht heidense festivals die overeenkomen met sleutelmomenten in de natuur: de zonnewendes (Arthan op 21 december en Efin op 21 juni), de equinoxen (Eiler op 21 maart en Elfed op 21 september) en vier festivals die de voortgang van het licht markeren : La Samain (31 oktober), Imbolc (2 februari), Beltaine (1 mei) en Lugnasad (1 augustus). We proberen deze ceremonies in alle eenvoud na te bootsen, altijd in verbinding met de natuur.

Wat blijft er vandaag over van de Keltische ziel?

Sommige sites gewijd aan de Keltische goden hebben hun macht behouden: de Saint-Walfroy-hermitage, gebedshuis van Arduinna, de Saint-Roger-fontein in Elan waar de kraaienfontein nog steeds te vinden is, de Ruha-fontein…. De stenen, de bronnen, de paden en vooral ons diepe, donkere en mysterieuze bos. Het draagt ​​een stroom van verhalen en legendarische personages met zich mee: de tovenaar Maugis, de vier Aymon-zonen, het paard van Bayard… Het massief van de Ardennen is een magisch land.

Jean-Luc en Claudie Lemaire

Afgestudeerd aan de Franse Wandelfederatie, Jean-Luc en Claudie (soms vergezeld door Arduin' le Druide) begeleiden u voor lange wandelingen van 1u30 tot 2 uur.

Pas op, soms gaat het omhoog. Goede schoenen essentieel en dieren aangelijnd.

Om het programma te downloaden: ICI

Artikel uit het tijdschrift van het Bureau voor Toeristische Ontwikkeling "Ardennes Inspirations" en opnieuw samengesteld voor het web.

Was deze inhoud nuttig voor u?